PENINGKATAN FINANCIAL LITERACY DI KALANGAN PELAJAR DI IPTA MALAYSIA: KEPENTINGAN DAN CABARANNYA

“Financial literacy” atau literasi kewangan, adalah satu kemahiran penting yang seharusnya diperolehi oleh setiap individu, terutama pelajar di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) Malaysia.

Keupayaan untuk memahami dan mengurus kewangan bukan sahaja membantu dalam kehidupan harian, tetapi juga membentuk asas kestabilan kewangan dan masa depan yang lebih mapan. Di bawah terdapat kepentingan literasi kewangan di kalangan pelajar IPTA Malaysia, sekaligus mengenalpasti cabaran-cabaran yang mungkin dihadapi.

Kepentingan literasi kewangan:

1. Pengetahuan Kewangan Asas: Financial literacy memberikan pelajar pengetahuan asas tentang pengurusan wang, perancangan bajet, dan aspek-aspek penting dalam kewangan peribadi.
  2. Pelaburan Pendidikan: Pelajar yang memahami konsep pelaburan dapat membuat keputusan yang lebih bijak tentang bagaimana mengurus kewangan mereka untuk menyokong pengajian tinggi dan pembangunan kerjaya.
  3. Mengurangkan Hutang Berlebihan: Dengan pemahaman yang baik tentang hutang dan faedah, pelajar dapat mengelakkan penimbunan hutang yang berlebihan yang mungkin memberi kesan negatif kepada kewangan mereka dalam jangka panjang.
  4. Penyediaan untuk Masa Depan: Financial literacy membantu pelajar merancang dan menyimpan untuk keperluan jangka panjang, seperti membeli rumah, menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, atau menyara kehidupan selepas tamat pengajian.
  5. Pembangunan Kemahiran Kewangan: Pelajar yang mempunyai literasi kewangan yang baik juga memperolehi kemahiran kewangan yang berguna sepanjang hayat, seperti kemahiran pelaburan, perancangan persaraan, dan pengurusan risiko kewangan.

Cabaran dalam Peningkatan Financial Literacy:

1. Ketidakpastian Ekonomi: Cabaran utama adalah ketidakpastian ekonomi yang boleh menyukarkan pelajar untuk merancang kewangan mereka dengan jelas.
  2. Kurangnya Kesedaran: Sebahagian pelajar mungkin kurang sedar akan kepentingan financial literacy, menyebabkan kurangnya keinginan untuk memperoleh pengetahuan dalam bidang ini.
  3. Kurangnya Sumber Rujukan: Tidak semua pelajar mempunyai akses kepada sumber rujukan yang mencukupi mengenai literasi kewangan, menyebabkan kekurangan pemahaman yang mendalam.
  4. Tingginya Kos Hidup: Pelajar mungkin dihadapkan dengan kos hidup yang tinggi, menjadikan pengurusan kewangan lebih mencabar.
  5. Gaya Hidup Instant: Kecenderungan kepada gaya hidup segera dan kurang kesedaran tentang keperluan perancangan kewangan jangka panjang boleh menyukarkan pelajar untuk membuat keputusan yang bijak.

Sebagai kesimpulan, meningkatkan literasi kewangan di kalangan pelajar IPTA Malaysia adalah penting untuk memastikan mereka memasuki alam pekerjaan dan masyarakat dengan kewangan yang sihat. Pihak universiti dan agensi berkaitan perlu bekerjasama untuk menyediakan program-program pendidikan dan sokongan yang memfokuskan pada peningkatan kesedaran dan pengetahuan kewangan di kalangan pelajar.