• Mon, May 2024

STRATEGI PEMULIHARAAN UNTUK MASA DEPAN YANG MAMPAN: PERANAN AHLI AKADEMIK

Dalam dunia yang pesat membangun, keseimbangan antara kemajuan dan pemeliharaan menjadi semakin kritikal. Pemuliharaan, amalan melindungi dan memelihara sumber semula jadi dan biodiversiti, memainkan peranan penting dalam mencapai masa depan yang mampan.

Dengan mewujudkan keseimbangan yang harmoni antara pembangunan ekonomi dan pemeliharaan alam sekitar, kita dapat memastikan dunia yang berkembang maju untuk generasi akan datang.

Kepentingan pemuliharaan tidak boleh dipandang remeh. Biodiversiti dan ekosistem adalah asas kepada kesejahteraan alam sekitar. Pelbagai strategi dan amalan pemuliharaan telah dibangunkan. Kawasan perlindungan, seperti taman negara dan rizab hidupan liar, berfungsi sebagai tempat perlindungan untuk biodiversiti, memelihara habitat dan spesies terancam. Projek pemulihan habitat bertujuan untuk memulihkan kawasan yang merosot dan membawa kembali ekosistem penting. Amalan pengurusan tanah dan air yang mampan menggalakkan penggunaan sumber yang bertanggungjawab, mengurangkan pencemaran, dan mencegah kemerosotan berterusan. Penggunaan sumber yang mampan, termasuk amalan perhutanan dan perikanan  yang mampan, memastikan ketersediaan sumber semula jadi dalam  jangka panjang.

Dasar dan peraturan kerajaan memainkan peranan penting dalam menggalakkan amalan pemuliharaan. Dasar dan peraturan ini akan menjadi panduan untuk pengurusan kawasan perlindungan, menguatkuasakan peraturan alam sekitar, dan menggalakkan amalan lestari melalui insentif dan penalti. Walau bagaimanapun, kejayaan usaha pemuliharaan tidak hanya bergantung kepada dasar tetapi juga penyertaan aktif dan penglibatan masyarakat tempatan, yang sering menggunakan sumber semula jadi. Masyarakat memainkan peranan penting dalam usaha pemuliharaan termasuk ahli akademik. Kepakaran ahli akademik dalam penyelidikan, dan penglibatan aktif menyumbang kepada pemahaman proses ekologi, perancangan strategi pemuliharaan, dan penyebaran maklumat. Antara peranan ahli akademik dalam bidang pemuliharaan:

mampan1

Penglibatan aktif ahli akademik dalam pemuliharaan menyumbang kepada pengetahuan saintifik, pemikiran kritikal, dan inovasi ke dalam amalan pemuliharaan. Hasil penyelidikan dan kerjasama mereka menyumbang kepada strategi pemuliharaan berasaskan bukti, pembangunan dasar, dan pendekatan pengurusan mampan di Malaysia.

Antara kajian-kajian yang meyokong kepada kepentingan pemuliharaan seperti kajian daripada Joppa et al. (2016) dan Cardinale et al. (2012) menekankan kepentingan kawasan perlindungan dan pemuliharaan biodiversiti dalam mencegah kepupusan spesies dan mengekalkan fungsi ekosistem. Nelson et al. (2009) dan Barbier et al. (2011) menekankan kesalinghubungan perkhidmatan ekosistem dan nilai ekonomi ekosistem pantai, menekankan keperluan pemuliharaan untuk mengekalkan manfaat ini. Kajian oleh Bala et al. (2007) dan Griscom et al. (2017) menunjukkan peranan pemuliharaan, terutamanya pemeliharaan dan pemulihan hutan, dalam mengurangkan perubahan iklim melalui pensekuesteran karbon. Manakala kajian daripada Daily et al. (2000) dan Barbier et al. (2008) membuktikan manfaat pemuliharaan kepada ekonomi, termasuk pelancongan berasaskan alam semula jadi.

Kesimpulannya, pemuliharaan adalah penting kerana ia memelihara biodiversiti, mengekalkan fungsi ekosistem, mengurangkan perubahan iklim, memberikan manfaat ekonomi, dan memastikan kemampanan jangka panjang untuk generasi akan datang. Adalah penting untuk memberi keutamaan dan terlibat secara aktif dalam usaha pemuliharaan untuk melindungi dan mengekalkan persekitaran semula jadi kita.

Rujukan

Bala, G., et al. (2007). Combined climate and carbon-cycle effects of large-scale deforestation. Proceedings of the National Academy of Sciences, 104(16), 6550-6555.

Barbier, E. B., et al. (2008). Coastal ecosystem-based management with nonlinear ecological functions and values. Science, 319(5861), 321-323.

Barbier, E. B., et al. (2011). The value of estuarine and coastal ecosystem services. Ecological Monographs, 81(2), 169-193.

Cardinale, B. J., et al. (2012). Biodiversity loss and its impact on humanity. Nature, 486(7401), 59-67.

Daily, G. C., et al. (2000). Ecosystem services: Benefits supplied to human societies by natural ecosystems. Issues in Ecology, 2, 1-16.

Griscom, B. W., et al. (2017). Natural climate solutions. Proceedings of the National Academy of Sciences, 114(44), 11645-11650.

Joppa, L. N., et al. (2016). Protected areas in the conterminous United States effectively address biodiversity loss. Proceedings of the National Academy of Sciences, 113(28), 758-763.

Nelson, E., et al. (2009). Modeling multiple ecosystem services, biodiversity conservation, commodity production, and tradeoffs at landscape scales. Frontiers in Ecology and the Environment, 7(1), 4-11.